Återbesök

Jaha, i går var det återbesök till Tierp. Åkte 9.45 och kom hem 21.45, bra tajming på exakt tolv timmar.

Ja, hur ska man summera. Stygge är inte bra, men bättre. Vi fick en behandling till i bägge höftlederna och även muskulaturen på vänster sida. Höger sida var mycket bättre så vi tog ingen mer muskelbehandling där.

Sedan hade vi ju bestämt att vi skulle kolla tänderna (för 3:e gången på ett halvår) eftersom Stygge aldrig blir bra. Han beter sig mycket konstigt efter varje gång han fått nåt att äta och enligt förra tränaren så har han gjort så "jämt". Okej, tänker man, men det har aldrig känts som att det varit särskilt normalt beteende.
Så när vi köpte Stygge åkte vi ner till Veterinär1, som tittade lite och konstaterade lite karies höger sida. OK. Mer än så gjordes inte och tidigare tränare sa att han hade karies så.
I slutet av december slutade hästen äta och det blev besök till Veterinär2. Jaha, enormt vassa kanter konstaderades och åtgärdades, höger sida. Efter det åt hästen igen.

Och nu då. Veterinär3, tillika specialist på tänder (tack gode gud). Hon blev rätt bestört när hon tittade in i Stygges mun. På vänster sida, i underkäken, mellan 4:e och 5:e kindtanden, sitter det en stoooooor inpackning som bildat en stor stor krater i tandköttet. En GAMMAL inpackning. Vi snackar ÅR gammal. Så gammal att den frätt en stor krater i hästen. När den är rensad blöder hästen ut en halv dl ca och fram träder så klart en rejäl inflammation. Detta var den mest akuta saken, men fler små inpackningar finns och dessutom karies på ett ANNAT ställe än Vet1 sagt. Tänderna är också ojämna och det är så klart pga att han inte kan tugga riktigt (no shit).
Vet1 som också sa citat: "Han har inga inpackningar iaf".
Behöver jag ens säga att min tro på mellansveriges veterinärkår är lika med NOLL just nu?? Inte nog med höfterna, men tänderna också. Stackars, stackars Stygge. Jag frågade tandis om hästen hade ont, väldigt ont. Jag behöver nog inte tala om vad hennes svar var.....
Jag tog det lite som en dödsdom men hon menar att hästen KAN bli bra bara man regelbundet rensar och den där kratern får växa igen. Det betyder var 3:e vecka i flera månader framåt. Hon skrev också en remiss till Ultuna eftersom Stygge har så mycket fel i sin mun. Då ska han få en riktig koll och ev. den ej perifera kariesen åtgärdad. Hon sa att man bör åtgärda det annars blir det bara värre. Så det blir förmodligen en operation. Och ja, sen får vi förmodligen lov att åka till Tierp var 3:e vecka endast för att rensa munnen. Känns ju rätt döfött att INGEN här uppe ska kunna göra det, men med tanke på att ingen ens SETT hålet utan trott det varit en tand (???) så har jag ju inget större hopp än att låta YL göra det så hon kan hålla koll samtidigt.
Men vad GÖR man inte för sina kära djur??

Fatta att den där hästen gått så bra som han gjort. Det är helt sjukt. Tänk om han kan få bli frisk, och för första gången känna att han kan ta i normalt, att han kan äta normalt och bara MÅ bra. Hur bra kan han vara då??? Han kanske slutar springa helt, vem vet, haha.

Nu blir det Metacam 7-8 dagar (nota: 900:-, tack för det) för att hålla ordning på inflammationen i munnen. Box för Stygge resten av helgen sen skritt för hand 7 dagar.

Kommentarer
Postat av: Frieda

Hej!

En kompis hittade din blogg efter att ha surfat runt lite. Din häst Hilding är nämligen halvbror med min häst, Tryggve Gul :)

Tryggve startades aldrig då han totalt saknar förmågan att trava fort, däremot är han en riktig hejare på att hoppa :)

Hur son helst, kul att ha hittat hit, ska allt kika in då och då och se vad ni har för er :)

Postat av: Frieda

Nej då är de ju inte bröder :) vi trodde det va Hilding Gul :) men jag följer er ändå och håller tummarna för att det löser sig med Stygge!

2012-03-27 @ 10:33:47
URL: http://gaaaalet.blogg.se/
Postat av: Frieda

Ja, här är det ju nära till de flesta kliniker om oturen är framme. Jag hoppas verkligen ni får ordning på allt. Heter han Stygge? Vi var ute och hoppade lite lokalt jag och Tryggve, men mest för skojs skull. Nu är han hos en fodervärd eftersom jag fick barn för 2 månader sen och han är inte någon häst som kan gå lite sporadiskt, så då var det bättre att låna ut honom :)

2012-03-28 @ 08:37:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback