Visst minns de.....

Vi pratade senast igår om vilket minne djuren egentligen har, och hur de kommer ihåg de människor som tar hand om dem på ett bra sätt. Självklart minns de även allt det hemska de är med om. Detta pratade vi om i samband med att ett nytt sele kommer bli skönt för hästarna, men att de säkert kommer vara på samma sätt att sela en lång tid framöver - just pga att de ju förknippar selningen med smärta/obekvämhet.

När man nu pratar om djurens minne kom jag att tänka på Lejonet Christian som efter att ha varit ifrån sin "familj" i över ett år - betedde sig så här när han träffade dem igen:




Och visst är det sant att när ett djur älskar dig är det för evigt och ovillkorligt!

Ny sele

Åhhh, igår fick jag äntligen mitt efterlängtade sele. Det satt bra på både Hilding och Jalla men om några månader ska jag nog beställa ytterligare ett som är något längre eftersom Hilding är så stor.
Jag har inte kört i det än men hoppas det blir idag. Ska lägga ut bilder på det sen.
På stackars Hilding var det så illa att han till och med fått överben på manken, efter att ha gått med dåligt anpassad sele hela livet. Och knepig att sela var har han tydligen varit jämt så... Tänk så lite man reflekterar över att en sele bör vara lika väl anpassad som en sadel.
De flesta selar som säljs idag är ju både för låga och för smala. Noll tryckavlastande med andra ord. FY.
Allt som är viktigt är hur lätt den är, men jag menar, hästen spenderar ju betydligt mer tid i träning än vad den gör i lopp och det är förödande vilka konsekvenser det faktiskt kan bli av att använda fel sele.
Det skulle inte förvåna mig om min hästs stelhet faktiskt kommer av selen. Ska bli himla roligt att se vad som händer nu när vi har provat den nya selen ett tag.
Det var jätteskoj att träffa A och även se alla enormt fina arbeten. Och jag lärde mig verkligen massor! Nu ska det sparas ihop till fler selar minsann ;-) Riktiga selar!

MAHARAJAH

Vilken häst!! Vilken prestation!!
Vinnaren av långa E3-finalen var ju totalt överlägsen. Sällan har man sett en häst vinna så lätt trots ett så tufft lopp, och dessutom mot det motståndet han vann idag. Vad månde bliva??




Allergi

Det är väldigt smart att ha hästar när man är allergisk mot gräs och timotej..... detta gör ju såklart att jag är allergisk mot också. Men skulle jag sluta med hästar för det? Nähä du tack. För det mesta går det bra, men det är just den här tiden som är nu som är värst. Varje morgon när jag vaknar är det röda ögon, snorig näsa och rosslig hals. Tyvärr kan jag inte ha fönstret stängt heller för då svettas jag ihjäl istället.....
Jag fasar verkligen för höskörden som vanligt. det är ju såklart mestadels oga allergin men även pga pengarna! Det blir ett enormt hål i plånboken denna tid varje år och det är inte skoj. Jag har räknat ut att det blir hö för ca 20 000 kr. Blääää...... Jag har ju tre hästar och sen är jag även skyldig mamma för förra årets höskörd, detta eftersom mina äter mer än hennes häst. Så nu ska jag betala hennes för detta år....
Detta är värsta tiden rent ekonomiskt att ha häst.......

Nä nu ska jag ta och lägga i en tvätt sen slänga mig in i duschen. Känner mig jävligt ofräsch med mitt feta hår. Ser nog ut som jag doppat huvudet i ett smörpaket eller nåt haha. Det gör det ju inte bättre att jag inte blekt håret på så länge heller. Bäst att ta tag i det någon dag också.....   *gäsp*

Bromshelveten

Ja nu är de här de äckliga små (och stora) krypen. *GRRR*
De kommer i alla färger och storlekar, allt från avlånga gråa satar till trekantiga gulprickiga jetplan.
Jag talar om bromsen!
Man kan inte ut med hästarna under dagen för man blir attackerad av dessa blodtörstiga varelser. Igår när vi gick med Hilding så sparkade han bakut rätt vad det var. Anledningen: det satt en sån där trekantig sate och smaskade på Hildings kors. Det var inte så populärt.
Sen när det blir kväller, då försvinner dem, men då kommer mygg och knott istället. Vad är värst egentligen?
Det är sommarens baksida det iaf.

Men sommaren är underbar ändå!
Midommarpojkarna:




Tjoho vad jag kan!

Allt går bara man vill har jag märkt. Jag kan verkligen ingenting om datorer, färgkoder och bloggdesign. Men nu har jag i alla fall lyckats knåpa lite och se vad man kan bara man försöker. Man måste börja någonstans ju och nu har jag åstadkommit nåt. Jag tänkte jag skulle få hjälp med att fixa sidan och kanske jag lejer någon att göra det så småningom, men det är kul att prova lite själv också :)

Festfixare!

Eftersom firmafesten vi fixade förra året blev så lyckad så fick jag i uppdrag att fixa den även i år. Det är min pappas företag som jag ska göra den åt. Förra året var vi två som fixade den, men i år ska jag göra det själv. Det blir perfekt för då kan jag köpa en ny sele till Hilding för de pengarna :)
Så nu har jag iaf bokat festplats och det blir en jättefin sådan som ligger här  i min by,. precis nere vid Siljan. Det är verkligen perfekt för fest!

Jag och min ena kompis som ägt restaurang i många år, pratade om att starta någon slags catering/festfixar-firma förut, men det blev som allt annat mest prat. Men nu så har jag iaf fått mitt andra uppdrag vilket ju är skoj!

Tänk om jag kunde vara lika bra på att städa och tvätta som jag tydligen är på att fixa fest.....Jag orkar fan knappt gå ner i källaren juh....hade varit mkt smidigare om man haft tvättstugan uppe. haha.....

Äh, jag får pallra mig ner.....

Summer Wine!

ÅHHHHH vad jag kan lyssna hundra miljarder gånger på denna låt! Så uuuuuunderbar!

Summer Wine

Det är Ville Valo, sångaren i HIM som sjunger tillsammans med Natalia Avalon. Låten är från en film som handlar om tysk modell vid namn Uschi Obermaier. Man kan även se glimtar av henne i musikvideon. Filmen heter Das Wilde Leben.

Vad tycker ni?

Pokerkarriären

Jag hade ju tänkt att jag skulle återuppta min så kallade pokerkarriär nu när jag har semester. Det var ju tack vare pokern som jag kunde unna mig ett och annat under mitt studentliv och framförallt pga den jag kunde ha råd med mina kära pållar. Men nu det senaste året har jag inte hunnit med att spela så mkt, och kanske främst har jag inte haft någon ork. Tålamod är ju den egenskap man måste besitta om man ska lyckas och efter en lång arbetsdag är det ganska slut på den varan.

Nu när vädret är så kasst så är det perfekt pokerväder. I går fick jag för mig att jag skulle vara med i Sunday Million på Poker Stars eftersom det är en turnering jag inte kan spela när jag jobbar, då den ju börjar 22.30 på kvällen.
Det var 6500 med i denna och jag lyckades i alla fall komma på plats 320. Det belönades med $900. Tyvärr är dollarn inte allför hög för dagen. Den står i strax över 6 kronor.
Jag är glad att jag tog pengar, men jag hade förhoppningar på mer. Det blev 5 timmars spelande för min del och så där nära en mille har jag nog inte varit på länge. Haha. Men det går fler tåg! Jag har ju dock knipit några fina storvinster några gånger så jag hoppas formen återfinner sig! Eller kanske man ska säga turen :-)

Inatt har det varit skyfall här och ta me fan regnar det inte in i huset igen!! GRRR!!! Fatta känslan av att stå i köket och se hur tapeten blir alldeles blöt - och inte kunna göra nåt!! Fan om det blivit skador......   Om det inte regnar till kvällen kommer en och hjälper oss kolla vart felet sitter. Förra sommaren var det likadant och då var det plåtavtäckningen vid skorstenen som inte var tät. Fast vi visste redan då att det kanske skulle bli så att vi fick lov att skruva fast tegelpannorna längst ner och antagligen är det det vi måste göra nu.....

Vi får se hur allt går!

Ha det!

Midsommardagen

Hoppas ni alla haft en trevlig midsommarafton!
Vi hade jättetrevligt i går, fast man mår väl som man förtjänar idag..... Min stadiga favorit: Redbull och Jäger infann sig på bordet även igår. Haha. Vi var hos mam och pap som vanligt och där var även lite släkt mfl. Det brukar vara god mat, en mängd alkohol och en och annan lek. Det blev rätt sent och rätt så ..... blött..... och då menar jag ju inte bara från regnet.
Får se om jag slänger in lite bilder sen.
Idag blir det dagen-efter-grillning på samma ställe. Yummie! Jag är huuuungrig! Min mage har varit konstig hela dagen och jag har både mått illa och varit hungrig till och från.

Igår var jag kaxig nog att tro att vi skulle ut ikväll, men njaaa, jag tar nog tillbaka det. Det är bara att inse att man inte är fjortis längre. Då kunde man ju supa flera dagar i rad och inte må ett dugg illa. Nu har jag partat 3 ggr på en månad och ja, jag ska nog vänta ett litet tag till nästa gång. Hahaha.


Kolla in!!

Fy fan vad sköna de är mina kollegor. Vem sa att lärare var tråkiga? Hahaha
Give it up for Jyrki and Peter!

http://www.youtube.com/watch?v=SaWNu03BLio&feature=related

Fan att jag inte vet hur man får videon direkt på min sida. Nån som vet som kan hjälpa mig kanske? Det vore sååå snällt....


Dyrt veterinärbesök

Fick en trevlig överraskning i posten idag: veterinärräkningen. Usch.... 6217:- *spysmiley*
Hur fan ska man ha råd med det då? Men nåja, skulle jag släpa dit hästen får jag väl skylla mig själv. Dock kostar ju medicineringen till honom över 3000:-. Och då väntar jag en till räkning på 2000:- inom en vecka. *ytterligare spysmiley*.
Fy fan.
Ändå gjorde vi ju typ inget mer än röntgen, böjning, raspning.....
Hmm...undra om de tog med alla de lugnande sprutorna han fick? Det tror jag inte faktiskt....måste kolla igen.

Nåja, nu ska jag pallra mig iväg på pokeravslutning! Vårt pokergäng på skolan ska ha avslutning idag, dagen innan vi går på semester! Det blir trevligt och jag hoppas jag spöar grabbarna! Men det krävs ju lite tur också och det kan man ju knappast säga att jag haft den sista tiden.....

Ha en trevlig kväll!

Är du Bree eller Edie?

Passade på att göra ett test nu medan jag sitter i en turnering. Testa du med!

http://www.salongk.se/article.aspx?articleID=2981&categID=77

Även om jag finner några likheter med andra karaktärer också så visade sig jag vara mest lik denna :




Vem är du mest lik?

Gör testet and let me know!

Blixtar och dunder!

Vi har haft ett skitväder de senaste dagarna.... Nu ser det minst sagt lika mörkt ut på himlen. Det stormar som sjutton och en bit bort är himlen alldeles svart.
FAN om det börjar åska. *morr* Det betyder att man bör stänga av datorn om man vill vara safe.
Och ja, jag vet faktiskt vad som kan hända om man inte gör det. Det är icke roligt och dyrt är det också..... bläää

Jag vill ju spela Sunday Warm UpPoker Stars........    Himlen har 20 minuter på sig att klarna upp!

SUN-day

Ja idag skiner solen igen. Den gör come back efter några dagars frånvaro. Skönt!

Idag tänkte vi prova att besöka nya ICA-Maxi faktiskt. Vi har inte varit där än eftersom det varit så himla smockfullt med folk. Kanske är det lugnare idag.
Det behövs verkligen städas i detta hus - shit! Jag gör lite små ryck ibland men det känns inte så inspirerande. Jag ska försöka inhandla lite mer blommor nu iaf så jag kan plantera det sista.

Igår fick hela häst-skaran sina tänder raspade och sen fick några sin vaccinering. Allt gick bra. Vår 25-åring börjar dock bli lite mjuk i överkäken och det är förstås inte alls bra, även om han hade fina tänder. Det är ju oftast så att hästarna kan vara hur pigga och fräscha som helst, men att det är tänderna som gör att de måste tas bort. De klarar helt enkelt inte av att äta till slut. Men än så länge var Reveljen fin i munnen!

Nej, nu ska jag byta om så vi kan åka in på Maxi och göra ett stort hål i plånboken..... *usch*

Sverige utan Zlatan.....

......är som en sommar utan sol ungefär. Totalt färglöst och tråkigt. Visst finns där bra spelare, men utan Zlatan så skulle det inte ha blivit ett enda mål för Sverige hittills i detta EM. Eller ja, ett då.....
Tänk att ett lag måste vara så beroende av en spelare. Andra lag har stor respekt för honom och det behövs. Synd att hans knä är så dåligt för det hade varit intressant att se honom spela en hel match. I dag hade det verkligen behövts.

Bara att ta nya tag inför den avgörande matchen som kommer!

Är du lika galen?

Det blev inget fiasko igår då Sverige lyckades slå Grekland med 2-0. NICE!
Vi får hoppas det håller i sig!

Idag öppnade vår nya stormarknad - ICA MAXI - här i Mora. Det öppnade kl 8.00 i morse. När jag åker till jobbet kl 7.40 denna morgon ser jag hela parkeringen alldeles smockfull där utanför. Köpgalna människor står liksom i redan 20 minuter innan affären ska öppna. Alltså vad är det MED folk?? Har de inget LIV? Man undrar ju.....Gillar folk att trängas eller vad? Eller är det bara för de har lyckats se att alla de 50 första kunderna får en varsin sladdlös telefon? Suck....orka liksom.
Det är som att de tror att affären ska försvinna redan samma kväll.
Ja, sen när jag åker hem från jobbet vid typ 13.30 då är det så klart ännu mer folk. Man trodde inte det skulle få plats mer folk eftersom parkeringarna var fulla. Men jag underskattade folks fantasi - de har ju hjärna nog att fatta att man kan ställa sig mitt i vägen, eller uppta alla diken i närheten.
Stackars jag skulle vackert försöka sick-sacka mellan alla dessa vansinniga folk och bilar för att kunna ta mig in på Granngården och köpa mineraler till mina hästar. Där brukar det också vara fullt i folk, men inte idag haha.....det var 4 bilar på parkeringen.....

Nu har jag äntligen satt alla betyg för detta läsår. Såååå skönt! Så i morgon ska jag städa undan alla papper från detta år och göra ny plats inför nästa läsår. Sen på fredag är det skolavslutning för eleverna. Därefter jobbar vi 3 dagar till sen är det: Sommarlooooov! Semester! För första gången i mitt liv. Hela ÅTTA veckors skön sådan.....

Nä, nu blir det stallet!

Veterinärbesök avklarat

I dag har vi varit på ett 3-timmar långt veterinärbesök på ATG-kliniken i Rättvik.
Önskar jag kunde säga att Hilding skötte sig exemplariskt men det förstod man ju att han inte skulle. Gud han är verkligen som en jättebäbis att ha med sig. Tänk er Chucky times ett halvt ton liksom......(Chucky är den där onda dockan i filmen med samma namn).

När vi kom dit så var det lajbans och inte skulle man stå still inte. Nänä. Såna som Hilding har bättre saker för sig än att besöka en klinik vid frukosttid minsann. För det första blev han ju väckt ur sin skönhetssömn så jag menar, redan där började det. Konstigt nog var han som en filbunke i stallet innan vi skulle åka, så jag förstod ju att han smidit planer i sitt huvud. Jag var helt säker på att han skulle vägra gå ur stallet. Och om jag känner min pärla.... Där står han som en åsna, och vägrar gå ur stallet. *suck* Det gick bra tillslut iaf.

Men jaja, hästen var i allafall allmänt stel precis som alltid. Jag fick min vilja igenom och ta plåtar på bakknän och hasar. Lyckligtvis var dessa helt U.A.  Inga pålagringar, spatt eller andra ledförändringar.
Dock hade han ju lite galla i bägge bakknäna och det är ju givetvis inte bra. Han markerade lite på bägge hovleder fram och vad gäller bakdelen så är det lite diffust. Han visade ingen mer hälta efter böjning än innan. Det är mer en slags rörelsestörning, inte hälta. Han liksom vevar med höger bak också när han springer, så någonting är där, men svårt att sätta fingret på.
När vi skulle böja bak slog Hilding rätt ut med ena benet. Vetten fick INTE ta i det! Så jag fick lyfta det så fick vetten liksom ta över. Då var han så snäll så bubben. Vid böjningen reagerade han inget, men när man petar på hans knän ja kommer argbiggan fram.
Eftersom det var så svårt att lokalisera en särskild punkt där allt kom ifrån så gav vi allmänverkande medel istället. inte Adekvan men det andra, vad det nu heter. Han fick en spruta idag sen ska han få en nästa vecka. Detta går genom muskeln och ner i alla leder, men är inte lika starkt som de preparat man behandlar direkt i leden.

Vetten var också inne på att det kanske är mer muskulärt som Hildings problem sitter. Det är säkert mycket möjligt. Till all denna stelhet och med tanke på att det ännu inte blivit några ledförändringar så rek. vetten glukosamin. Det har jag gett förr och jag har sett bra resultat.OCh då var det på en häst som ändå inte gick att göra bra. Men han blev rörligare. Jag tror att glukosamin och ev. tillsammans med Litozin kan göra Hilding gott. Det kostar, men det får han helt enkelt vara värd.

Så ja, efter 3 sprutor domosedan, betydligt fler röntgenplåtar, böjprov, spruta och raspning blir jag glad om vi slipper hamna över 5000-kronorsstrecket...... Bara de två sprutorna kostade 1200 kr.....
Men jag skiter i vilket - för det faktum att jag fick veta att min Hilding inte har några ledförändringar i bakknän eller hasar, det är värt betydligt mer! Nu får vi bara hoppas att vi kan träna fram en mer hållbar häst än vad han varit.
Jag tror dock detta är den typ av häst som aldrig kan bli 100%-ig. Jag vet inte, men nåt säger mig det. Vad som kommer att krävas är ju varsam träning för att få upp rygg- och bakknämuskulatur. Det är nog A och O för att han överhuvudtaget ska hålla. Det tillsammans med mycket massage och streching kanske kan vara en bra början.

Prio ett är ett nytt sele vilket är på g. Det ska vara ett anatomiskt sele som skonar hans rygg och ger honom jämn belastning. Det är extra viktigt nu när han ska träna lite mer med tyngre vagn.
Sen blir det ny skoning på måndag. Då kör vi på en storlek större bakskor, breda såna så han får rejält stöd.
Sen får pussgurkan börja träna.
För ja - han är en pussgurka även om han tar fram sin mindre trevliga Nevele Pride - sida ibland. Men innerst inne är han en mycket snäll häst som förmoligen gör allt för att dölja sin smärta.

We love ya´ Hildungen!


Måndag

Jag är nyss hemkommen från en halvdag nere på beachen med min underbara klass. Tyvärr hann jag inte vara med från början eftersom jag hade en lektion jag inte kunde missa. Vädret var fint men lite blåsigt. Det var full aktivitet, en del spelade fotboll eller volleyboll, en del badade och en del spelade kubb. Jag var med i ett kubblag och det var jättekul! Maten det bjöds på var grillade entrecote med potatissallad, sallad och festis. Efterrätten var kaffe och en underbar chokladtårta!
Det var tänkt att jag skulle göra lite ärenden efteråt men jag blev lite blöt så jag fick lov att åka hem direkt haha.

I morgon är det dags för ett veterinärbesök med älsklings-Hilding. Jag är så nervös, snälla låt allt gå bra! Jag vill inte ha några fler "dödsdomar". Jag vill inte få veta att hästen har pålagringar, spatt, benbitar eller nåt annat tjafs som gör att den knappt påbörjade karriären är över.
Men det är som uppfödaren också säger "Ja med tanke på hans kapacitet och vad vi trott om honom så är det väl kanske lite konstigt att han inte gjort bättre ifrån sig." Det var ju sagt att det skulle bli den bästa uppfödningen de haft så det kanske varit en liten bevikelse med alla "småfel". Men men, vi håller tummarna!

Solsting!

Idag har jag varit produktiv. Dock kanske jag valde fel dag. Det har varit över 30 grader här idag och jag gick upp tidigt och flyttade två hästar på bete.
Sen tog jag mig i kragen och satte alla blommor jag köpt. Jag ska köpa några fler och några fler kurkor också. Det fanns så snygga amplar nere på en affär i Mora men jag tror de var ganska dyra. Jag ska åka ner och kolla i veckan iallafall.

Efter det var jag och drack kaffe hos morsan. Det var skönt med en liten paus efter att ha stått i stekhet sol en timma. Sen fick jag och Jimmy för oss att vi skulle fixa en av beteshagarna där pinnarna stod åt alla håll. Egentligen skulle vi bara ner och slå i en pinne som hästarna sparkat av, men tja, vi kände väl att vi lika gärna kunde fortsätta ett tag. FY FAN vad varmt det var alltså....Till slut kunde jag knappt gå och jag var alldeles yr. Det blev ju en bit att gå runt allt och när vi kom upp till huset igen hade vi varit ute nästan 1½ timme i gassande sol. Det var dessutom helt öppen åker, vi hade inget vatten med oss och heller varken solskyddsmedel eller keps.
Jalla fick gå ut direkt och käka så fick Hilding gå i en annan hage. Alla nöjda och glada.
Jag och J gick in och lade oss en halvtimme och jag fick lov att lägga en blöt handduk över skallen haha.

I morse dessutom innan jag flyttade hästarna satt jag uppe och väntade 30 minuter. Jag kunde bara inte gå ner när tre av dem låg utslagna som sillar på marken. De sov så djupt och jag ville att de skulle få sin sömn och inte bli väckta.
Men finns det nåt gulligare än en stor kluns som ligger på marken i "spela-död-position" med magen i vädret......?

I kväll ska vi förhoppningsvis orka spola och skrubba av altanen från allt pollendamm. Det är sjukt vad fort det kommer! Alldeles gult direkt blir det. Inte fint...... :(

And guys - wear sun screen! (Jag lever inte som jag lär)