Onsdag

Underbar körtur med Jallan idag. Tänk om det vore sånt väder jämt! Jallan skötte sig med betyget MVG+ idag. Toppen.

Örjan Kihlström öppnade munnen i dag och sa att han hade svårt att se att någon häst i världen skulle vara bättre än vad Torvald Palema är just nu. Och ja, man undrar ju vem som ska slå honom?

Det var även stort av Kaj Widell att i tv berätta om sina svåra alkoholproblem han haft. Han verkar ha haft en tuff tid. Nu verkar det dock uppåt och mannen har ju minst sagt varit i rampljuset på sistone. Hårt jobb lönar sig och äras de som äras bör.

Tisdag

Idag har vi varit på minnesstund, istället för begravning. Min farmors man dog förra veckan, 94 år gammal. Han var inte min farfar men de hade varit gifta i nästan 40 år så han har funnits med hela mitt liv i alla fall. Det var en fin minnesstund och det var faktiskt jobbigt. Man fick en klump i magen. Det var fina dikter som lästes - så sanna, och det var svårt att hålla tårarna tillbaka, särskilt när man tänker på min farmor som kommer att ha det så tomt hemma. När vi kom ut från kapellet kunde jag inte låta bli att gråta. Det blev så påtagligt på nåt vis.
Vila i frid Kurt, nu kan du sitta i båten och fiska hela dagarna och må bra. ♥




Hästen Hilding kommer inte att bli kallad några superlativ på ett tag. Jag blir så matt att jag snart går och hoppar från en bro. Alltså, om min otur tar slut NÅN gång, ja då kommer jag nog bara lägga mig ner och gråta av glädje.
Igår tog jag in Mr H i boxen för att han skulle få torka upp sitt balltramp lite. Det läker ju inte heller när det hela tiden är så blött runt i kring. En häst - en box - ett par timmar. No harm, eller hur?? Han står alltid lugnt och fint.
När jag tar ut HÄSTFAN (Ja nu är jag ARG) vad tror ni han har gjort? Tro på fan att han har trampat sig IGEN, på samma hov men på andra sidan av ballen. VA?!?! Inne i BOXEN!?! Han var alldeles täckt med blod. Här gör man något i välmening och stoppar in hästen i en kuvös där han knappast lär ska göra illa sig. Herregud. Be en bön för oss någon, tack.  Hur orkar man? Man får väl vara glad om den där har någon fot kvar snart.

Att handla är inte alltid bra

Igår måste både jag och ♥ haft rejält hjärnsläpp.
Vi hade bestämt att vi skulle äta räkmacka till middag men vi saknade rostat bröd. Först var det tänkt att ♥ skulle åka in och köpa bröd + smör så var det bra så. Det slutade med att vi båda två åkte och handlade. Sen när vi står i affären så frågar jag J vad sjutton vi ska äta idag då. "Tja du, jag kan äta det här jag" (och plockar upp en förpackning rostbiff) Ok. Sagt och gjort - vi köper lite rostbiff och potatissallad. Väl i kassan slutar notan på knappa 1000 kronor. Vi som "bara" skulle köpa bröd och smör. Herregud.
Först i bilen på vägen hem slår blixten ned i mig.
"Men halåååååå, vi skulle ju äta räkmacka idag?! Va fan köpte vi rosbiff för då?? Varför SA du inget när jag frågade vad vi skulle äta?!"
"Men inte tänkte väl jag på det heller!"
*gapskratt*
Och ändå hade vi i alla fall köpt bröd och smör till just räkmackan. Snacka om att vara pantad i kolan......
Men jaja, då kan vi ju äta räkisen idag istället haha.


Nu är "grannarna" (dvs familjen) hemma så nu kan Ville sova tryggt i sitt eget hus igen.

Hörde ni förresten på "Vinnare V75" i helgen att Järvsöfaks gillar killar? Han gillar inte ston så mycket utan helst ska det vara ljusbruna valacker moahahahaha. De hade till och med haft en valack som lockhäst vid betäckning en gång. HAHAHA. Tja, varför skulle inte hästar kunna vara lagda åt andra hållet för?

Nähä?

Hyssshhhh!
Vad är det jag hör? Det regnar ute! Wunderbar. Vi som haft torka i flera veckor nu. Det är torrare än i Gobi ute.

Eller hur.

Det har regnat ta mig fan mer än vad det gjort någon annan sommar. Det är stora bassänger ute i hagarna och det är så surt i marken att det blir stora avtryck efter fötterna. Idag när jag tömde ur en hink som stått i gamlingarnas hage ett par dagar så var det halva hinken full. Det är nog säkert 2 decci det. På bara ett par dagar. Vår källare blir sur som sjutton för vattnet kommer till och med underifrån.
Inte bra.

Inneboende

Mamma, pappa, yngstebror och Nemo är i Helsingborg och hälsar på mormor och hennes karl. Vi är kattvakt under tiden. Ville har dock ingen lust att vara hemma själv så har följer oss vart vi än går. Han är verkligen sällskapssjuk, Vi tycker så synd om honom som är ensam hemma, att han fått ett privilegium som inte våra egna katter har ens - att ligga i sängen sommartid! (JA - jag är vansinnigt löjligt rädd för fästingar och pga det är det totalt kattförbud i vår säng nu)
Mitt hjärta skulle ju gå sönder om jag skulle lyfta ner den stackars Ville ju.....




Idag blev det en tur med Jallagubben. Han är så duktig även om det var lite hoppigt idag. Men fan, jag börjar ana att den där hästen har bättre kondis än jag trodde. Jag tänkte ju ta det lugnt eftersom han stått i flera år (i princip) men grabben vill springa på och han verkar inte ens trött när vi kommer hem. Han får visserligen inte springa så mycket som han vill, lite lugnt måste vi ju ta det ändå. Vi får se vart det bär.
Hildungen får vila ytterligare nån dag eftersom han som sagt har ett nytt balltramp. OCH ÄN EN gång, JA - sen jag skrev sist , trampat av sig en skojävel! Torkar det inte upp innan nästa skoning så blir det flapskor, där med basta.

I lördag var jag en halv längd från 7 rätt på V75. Moraliskt sett borde min förlorande spik Evidence Ås, ha vunnit. Han gjorde ett kanonlopp i dödens och kopplade greppet på ledaren en bit innan mål. Dock blev han slagen av en smygkörd SJ's photocopy. Tack för den televerket. När man hade fått in tre andra spikar och ibland dem en 15-oddsare. GRRR
Varför kan inte jag få njuta av lite sköna cash för?! Nåja, blev ju iallafall en tröstslant.

Hästar hästar

Den här bloggen har utvecklats till att mest handla om hästeriet. Det kan dock bero på att det är vad som tar mest tid i mitt liv just nu. Jag kanske dock kommer göra en annan "ren" hästblogg, men det får bli vid ett senare tillfälle. Än så länge får det vara som det är.

Hilding den lilla skitungen trampade av sig en sko - hovis kom och satte på den och tro på fan att hästkraken 4 timmar senare hade trampat av sig den ANDRA skon!! Till råga på allt ett nytt balltramp. HELVETE! Samma ställe som det förra fast något längre ned och inte riktigt lika djupt, men tillräckligt för att han ÄN en gång måste stå några dagar. Han är inte halt nu i alla fall tack och lov.
Så - idag är det vi som ska göra om Hildings hage så att han inte kan gå i den värsta kleten som är. Det regnar ju så förbaskat hela tiden! I går började det vid kanske 16-tiden att vräka ned, och det höll på så tills i morse någon gång. SJUKT.

Jalla är den som fått träning nu istället. I förrgår var vi ut på en underbar körtur. Jäklar vad han sprang!! Han bara ville så jag lät honom dra på fast han är i stort sett helt otränad nu. Men ojoj vilken trav. Han nästan flyter ovanpå marken och man skulle kunna ha grimma på att köra i för så fort man tar minsta lilla i honom reagerar han. Han kommer att behöva en kusk med bra fingertoppskänsla.
Håranalysen var klart över förväntan. Det var nästan  otäckt hur en man kunde veta så mycket om min häst bara genom att titta på hans manhår. Det första han nämnde som de största problemområdena ÄR JU hans BOG och MAGE. Hur är det möjligt? Han hade ju lika gärna kunna sagt bakknän eller kors liksom. Men inte ..... han slog huvudet på spiken. Det gör ju att jag måste testa denna kur och se om Jalla kanske blir bra av det. Det var en lång historia men allt som allt så var det skrämmande att han visste så mycket om vilka problem Jalla har haft.

När jag får råd så bara måste jag göra på Hilding. Jag läste i en mycket bra bok en massa symptom som stämde in på grabben och jag har mina misstankar om vad det kan vara som stör honom. Han har ju stelhet och en massa småfel men jag tror inte han borde ha så stora ledfel. Han har ju inte visat just hältor på böjprov heller utan mer diffusa fel som ingen veterinär kan svara på vad felet sitter. Men jag tror jag vet vem som kan svara på det nu......

Men ja, vi får träna på så länge så får vi se sen.

Hur är det möjligt?

Läst idag om en pappa som varit ute på gården och skulle flytta husvagnen. Han "råkade" då köra över sin 11-månader gamla bebis. Det var tydligen flera personer ute på gården, men just i det läget var det ingen som hade koll på barnet. Barnet hamnade under husvagnen och fick mycket svåra skador som han senare avled av.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5534420.ab


Det är en tragisk olycka - visst. Men hur kan man vara så många på gården och inte hålla koll på en liten bebis??
Man frågar ju sig hur i hela friden man går vidare efter en sådan händelse.

Gäsp

Jag är så trött. Ändå skulle jag få för mig att spela Sunday Million på Poker Stars.... Klockan är nu 23.45 och det är 6000 spelare kvar. Orka det.... Jag ska spela som en kratta så jag får lägga mig snart. Det får bli mer gambling än vanligt. Och med min tur för tillfället så lär jag snart få lägga mig.

Idag blev det Hildingkörning för första gången på länge. Det blev inte länge, ca 20 minuter. Det var så kvavt och massor med broms. Hilding gillar det INTE och sitter de på baken vill han gärna få bort dem genom att studsa upp med bägge bakbenen. Herregud. Men jaja, vi har kört och han verkar helt ok nu. Inga konstigheter.

Utrota!

Kan någon utrota dessa äckliga irriterande jävlar?!?
Överallt är de! Stackars hästarna kan inte gå på bete och de bara står och trycker i sina stall eftersom de blir attackerade så fort de går ut. Att köra dagtid är inte ens att tänka på. FY FAN!


Riktigt tillsammans

Tänk vad tiden går fort alltså. Det är helt sjukt. Det känns som igår båda mina bröder var små och sprang och drygade sig när man själv var tonåring och hade kompisar eller killar hemma. Nu är min ena bror snart 24 och har flyttat till Stockholm och min andra bror är snart 17 och har blivit stoooor. Lilla C. Det var verkligen inte länge sedan som han gick och höll syrran i handen på stan. Jag minns när jag flyttade hemifrån och mamma var snäll nog att ge mig ett halvt kök så att jag skulle klara mig. Däribland en charmig spagghettislev i form av en dinosaurie. Det var inte ett smart drag. Min lille bror var tokig i dinosaurier och han skrek och grinade som ett litet spädbarn med kolik när jag lade beslag på den där sleven. Hihi.
Du vet brorsan, jag ska ska spara den tills den dag du flyttar hemifrån - då ska du få den.

Idag är det jag som är det dryga barnet. Lilla C har nämligen skaffat sig en tjej. En riktig tjej. Riktigt tillsammans - det är när man skriver gulliga meddelanden till varandra på bilddagboken, när man pratar flera timmar i telefonen med varandra trots att man egentligen inte har något särskilt att säga. När man kallar varandra bebi, och när man ger varandra söta saker så att man hela tiden har något att minnas varandra med. Och framför allt - när man sover över hos varandra och stannar hos varandra flera dagar i rad. är man tillsammans på riktigt.
De är såå söta tillsammans C och A! Men C, du vet att det är nu du kanske får tillbaka för gammal ost ;-) 


The famous dinosaur:

Håranalys

Ibland kommer man till en punkt då man inte riktigt vet vad man ska ta sig till. Det vet ju vi kära hästägare som brottas med diverse problem då och då. Jalla är ju en häst som man inte blir riktigt klok på. Att det är något fel på honom vet jag ju och att det sitter i något organ inombords - det vet jag också. Men sen är det så att det är oerhört kostsamt och problematiskt att konstatera ett problem. Det är inte så lätt att besöka en veterinär med en häst som har "diffusa" problem. Man kommer liksom ingenstans - förutom att man kommer hem med en nota på åtskilliga tusenlappar och inte ett jota klokare.

SÅ - vad gör man då? JO - man greppar de små halmstrån som finns. I detta fall, hårstrån. Jag har funderat länge, men idag tog jag saxen och klippte av lite man, lade det i ett kuvert och skickade det för håranalys.
Jo men. Jag har tvingat i hästen Pronutrin i några veckor nu utan resultat, så nu provar vi nästa grej. Eller, jag ska inte säga att jag emd säkerhet vet att Pronutrinet inte gav resultat. Det är ju svårt att säga efter så kort tid. Men själva kuren märkte jag inget av iaf.

Men va fan, kunde man genom håranalys konstatera att Napoleon hade förhöjda mängde arsenik i sin kropp måste man väl ändå kunna se nåt. Det är ju bara att titta på sitt eget hår för att kunna se att det sätter sina spår att äta skräp. Hår speglar en hel del.
Nåja,vi får se om jag blir något klokare eller bara fattigare som vanligt.

Underbara!

Idag har Anki och Svante varit här och hälsat på. Det är Hildings uppfödare och alltså de jag leasar Hilding av.
Vilka underbara och lättsamma människor! Vi sa det både jag och J när de hade åkt. De är verkligen heeeelt toppen!! Så glada, trevliga och bara helt enkelt underbara. Tänk om alla människor vore så, vilken trevlig och bra värld vi skulle ha levt i. Jag hoppas de kommer hit på en lite längre visit någon gång så vi får bjuda på lite mat och vin och ha en trevlig kväll. ;-)
       Jag är så tacksam för att jag får ha Hilding, och de tycker han har det såååå bra här. Det är så skönt att de tycker det. Det är lite som vi sa att det känns som ödet förde oss samman. Det är så många tillfälligheter inblandade på vägen innan Hilding landade här. Nästan lite otäckt om man börjar tänka på det. Men jag är det ödet evigt tacksam!
Hoppas verkligen vi får komma ut och tävla lite nu också och att H får vara frisk. Tack och lov har han blivit lugnt tagen och är inte söndertränad så han har ju framtiden för sig trots sin ålder.
Låt det gå vår väg nu då! Det måste väl få vara slut på alla hinder någon gång.... Hur många test ska man utstå egentligen?

Städdag

Idag är det inte så varmt ute så jag ska passa på att städa upp lite i huset. Det är massor med disk som står på hög och väntar på att få diskas. Vi har eldat så att det finns varmvatten att diska i. Nackdelen med att elda med ved är ju att man inte har varmvatten jämt. Samtidigt sparar vi hur mycket som helst eftersom vi har väldigt låga elräkningar. Elpatronen har dessutom gått sönder så vi har inget val än att elda med ved. Så - i dag blir det att göra såna sysslor som kräver varmvatten haha.

Jag får inte heller glömma att jag måste spela månadsfinalen i Sverigerankingen ikväll. (En pokerturnering) Jag höll faktiskt på att helt glömma bort det och det vore ju synd eftersom den är gratis. De är de 10% bäst placerade spelarna varje månad som får spela den och det är helt ok priser faktiskt. Med mitt flyt på sistone lär det väl dock inte gå så bra......

♥ har åkt till kvarnen i Orsa för att köpa lite hästmat. Veteklit tog slut under helgen. Jag har ju fått lov att ge Jalla det både morgon och kväll för att han ska få i sig sin Pronutrin. I början åt han ju gladeligen allt utan tjafs, men nu verkar det inte smaka så gott så man måste lura i honom det. Men nu är det knappt så han äter det ens med kli.....

Nej, dags att göra ett ryck!

Utanför mitt fönster

Så här ser synen ut från mitt sovrumsfönster just nu. En konvalescent kille på bete. Nu har han gått och fläskat på sig i över en månad och jag vill börja träna pållen! Han har då mycket fett att omvandla till muskler iaf ;-)




Grimma på sniskan. I normala fall får inte den här herrn ha grimma på sig mer än när vi håller på med honom. Han får varken ha grimma i hagen eller i boxen, som normala hästar kan ha utan bekymmer. Men se den här herren lyckas alltid fastna i saker när han har grimman på sig. Alltid.  Sist han hade grimma på sig i boxen hittade jag honom med en krubba hängandes under hakan. Mmm, helt normalt. En av krubbans hakar hade hakat fast i grimmans ring och blev sittande där. En annan gång skulle herren klia sig på nåt när jag skulle ta ut honom från boxen, och ja - naturligtvis fastnade han i boxlåset och får lite smått panik. *suck*

Grattis Jalla!

Idag fyller käraste Jalla 8 år.


Igår var vi som nämnt på besök hos veterinären. Det var en jobbig resa i hettan. Visserligen inte så lång, men ändå.
Vi fick Lotagen mot svallköttet i såret. Vi ska badda varje dag. N menade dock till 110% säkerhet att det inte kan ha varit såret som orsakat den senaste hältan. Är hästen så där halt i skritt är det oftast pga akuta skador som hovböld eller sömstick. Vi misstänkte ju att Hildingen faktiskt blivit sömstucken så vi drog ju av skon och det var då han blev ännu mer halt. Han var superhalt i hagen även i skritt i 2-3 dagar men i förrgår började han gå normalt igen och igår hos vetten visade han ingen hälta. Eftersom vi inte sett några tecken på hovböld så måste vi nog anta att han har fått ett sömstick. Men han har ju inte varit varm eller något sånt på hoven. Det är jätteskumt. Men fan, jag ringde ju hovis och sa att jag inte ville slå på den där skon själv eftersom han var så trasig runt hoven. Men han menade ju på att det inte skulle vara någon fara.
Tja, jag vet inte. Hästen var ju inte halt direkt efter skopåslagningen utan först efter vi tog av skon en dag senare. Risken finns att han trampat på någon sten och blivit halt pga det också men det får vi nog aldrig veta.

Nu skulle vi ta det lugnt ett tag så att såret fick läka ihop i lugn och ro. Så det blir hage ett tag till så det inte går upp mer. Men jag hoppas verkligen att det är över med hältan nu så det inte är nåt som kommer tillbaka.
Fasen att jag alltid ska ha sån otur..... BLÄ! Nu när jag har semester och allt så kan jag inte träna hästen heller. SUCK.

Så här såg det ut när vi upptäckte trampet. Det ser inte lika djupt ut på bilden som det i själva verket var. Tänk att han alltid ska lyckas.... och att ett sår kan orsaka så mycket problem.
(Bilderna är klickbara)