Onsdag

Hektiskt vecka!
Nu är i alla fall allting klart med Jalla och han är numer Våmhusbo! Han har ju varit på foder hos en tjej sedan augusti och hon ville absolut inte skiljas från honom så det känns toppen att han kommit till ett hem där han får stanna! Vi var där och gjorde klart allting i måndags och då passade vi på att hjälpa till att spänna för honom för första gången på länge och Jalla blev toppenglad! Det var verkligen skoj att se hur han älskar att dra vagn :-)

Skönt att Jalla också finns så nära så vi kan hälsa på honom när vi vill!



Stygge var ingen sötnöt idag inte. J skulle ta en promenix med honom eftersom jag jobbar sent på onsdagar. När jag kommer hem ser jag en ljusbrun sak springa i cirklar runt J uppe på åkern. SUCK. Det var trumpetande, sparkar, resningar, hopp, you name it! Nånting hade skrämt upp honom (HAN - som aldrig blir rädd) men det är väl inte lätt när man är full av spring men tvingas vara konvalescent....
Hoppas det går bättre i morgon!






Återbesök

Jaha, i går var det återbesök till Tierp. Åkte 9.45 och kom hem 21.45, bra tajming på exakt tolv timmar.

Ja, hur ska man summera. Stygge är inte bra, men bättre. Vi fick en behandling till i bägge höftlederna och även muskulaturen på vänster sida. Höger sida var mycket bättre så vi tog ingen mer muskelbehandling där.

Sedan hade vi ju bestämt att vi skulle kolla tänderna (för 3:e gången på ett halvår) eftersom Stygge aldrig blir bra. Han beter sig mycket konstigt efter varje gång han fått nåt att äta och enligt förra tränaren så har han gjort så "jämt". Okej, tänker man, men det har aldrig känts som att det varit särskilt normalt beteende.
Så när vi köpte Stygge åkte vi ner till Veterinär1, som tittade lite och konstaterade lite karies höger sida. OK. Mer än så gjordes inte och tidigare tränare sa att han hade karies så.
I slutet av december slutade hästen äta och det blev besök till Veterinär2. Jaha, enormt vassa kanter konstaderades och åtgärdades, höger sida. Efter det åt hästen igen.

Och nu då. Veterinär3, tillika specialist på tänder (tack gode gud). Hon blev rätt bestört när hon tittade in i Stygges mun. På vänster sida, i underkäken, mellan 4:e och 5:e kindtanden, sitter det en stoooooor inpackning som bildat en stor stor krater i tandköttet. En GAMMAL inpackning. Vi snackar ÅR gammal. Så gammal att den frätt en stor krater i hästen. När den är rensad blöder hästen ut en halv dl ca och fram träder så klart en rejäl inflammation. Detta var den mest akuta saken, men fler små inpackningar finns och dessutom karies på ett ANNAT ställe än Vet1 sagt. Tänderna är också ojämna och det är så klart pga att han inte kan tugga riktigt (no shit).
Vet1 som också sa citat: "Han har inga inpackningar iaf".
Behöver jag ens säga att min tro på mellansveriges veterinärkår är lika med NOLL just nu?? Inte nog med höfterna, men tänderna också. Stackars, stackars Stygge. Jag frågade tandis om hästen hade ont, väldigt ont. Jag behöver nog inte tala om vad hennes svar var.....
Jag tog det lite som en dödsdom men hon menar att hästen KAN bli bra bara man regelbundet rensar och den där kratern får växa igen. Det betyder var 3:e vecka i flera månader framåt. Hon skrev också en remiss till Ultuna eftersom Stygge har så mycket fel i sin mun. Då ska han få en riktig koll och ev. den ej perifera kariesen åtgärdad. Hon sa att man bör åtgärda det annars blir det bara värre. Så det blir förmodligen en operation. Och ja, sen får vi förmodligen lov att åka till Tierp var 3:e vecka endast för att rensa munnen. Känns ju rätt döfött att INGEN här uppe ska kunna göra det, men med tanke på att ingen ens SETT hålet utan trott det varit en tand (???) så har jag ju inget större hopp än att låta YL göra det så hon kan hålla koll samtidigt.
Men vad GÖR man inte för sina kära djur??

Fatta att den där hästen gått så bra som han gjort. Det är helt sjukt. Tänk om han kan få bli frisk, och för första gången känna att han kan ta i normalt, att han kan äta normalt och bara MÅ bra. Hur bra kan han vara då??? Han kanske slutar springa helt, vem vet, haha.

Nu blir det Metacam 7-8 dagar (nota: 900:-, tack för det) för att hålla ordning på inflammationen i munnen. Box för Stygge resten av helgen sen skritt för hand 7 dagar.

Nästan sommar!

När jag kom ut från jobbet idag så slog en varm bris emot mig. Det kändes som sommar! Tydligen ska det bli jättefint väder fram över också, heeeelt okej med mig!

På fredag blir det återbesök i Tierp. Spännande men också jobbigt på samma gång. Jag är ingen större entusiast när det gäller att åka långt, men vad gör man inte för sina "barn"??

Annars är jag vid fortsatt icke så god vigör. Just nu känns allt bara piss. Jag är så missnöjd med hur vissa saker är och det har snart stigit så till den grad att jag inte kan koncentrera mig på någonting längre. Det fräter bokstavligen sönder mig. Orättvisor är det värsta jag vet, och det tär ju extra mycket när man själv blir drabbad.
Kan jag inte hantera denna situationen och gör nåt åt den så vet jag inte vad jag gör.
Jag märker ju hur jag blir som person, och jag tycker inte om den jag är på väg att bli. Irriterad, arg, lättretlig och totalt okoncentrerad.

Nåja, ska försöka ta mig igenom den här perioden ett tag fram över iaf.
Förhoppningsvis kan vi få lite positiva besked med Stygge så jag kan koncentrera mig på det iaf. Han har mycket bättre aptit på hö nu för tiden så jag hoppas det beror på att han känner sig bättre!

Nu dusch, sen ska jag pinsamt nog sätta mig och titta på ett avsnitt BB. Så skönt att se andra lida för en gångs skull, och bara vara. Ryckas med i någon annans miserabla öde och slippa tänka på sitt eget. Halleluja.

Tisdag

Inspirerande rubrik. Dock helt sanningsenlig eftersom det är tisdag!

Nä, fan vad tråkigt. Nu tappade jag lusten att skriva helt. Min hjärna är just nu fylld med negativitet och en massa skit pga all skit på jobbet just nu. Underbara kollegor och elever, men det vore ju kul om man fick lite uppskattning för en endaste jävla gång. Jag känner mig så jävla BRAAAAA när det kommer inte nya lärare utan erfarenhet på samma lön som jag som har 5 års erfarenhet.  Jiiihaaa! De älskar mig och de visar det! NOT.....
Det kommer ta hus i helvete vill jag lova.
Bara så ni vet -  jag ska fightas till sista blodsdroppen.

Sjuk.Sjukare.Sjukast

Jag ska aldrig mer säga frasen "jag blir nästan aldrig sjuk". Men det är lite sant ändå, för jag är nästan aldrig sjuk. Nu drabbades jag ju av influensan i början av denna veckan bara för det. Dum som jag är så plågade jag mig själv till att jobba 10 timmar i onsdags. Med feber. Inte så lite feber. Allt bara för jag skulle ha ett utvecklingssamtal klockan 16.30, som jag inte tyckte jag borde missa.
Stackars människor som var på det mötet. Ja, mest synd om mig då förstås. När jag tittade mig i spegeln efteråt såg det ut som jag fått nån typ av tomatchock. Röd som en tomat var bara förnamnet. När jag kom hem, efter att ha gjort stallet, och damp ner i soffan tyckte J jag såg ut som allt annat än en tomat. Det var mer som ett urtvättat vitt lakan, typ grått??

Nu har det gått några dagar och jag lever i alla fall. Dock kan jag konstatera att jag hatar förkylningar och snor som gör att man ser ut som en skinnflådd brännskadad runt näsan. AJ!

Nåja. I fredags bar det äntligen av till Tierp. Det gör ont i mig, plånboken och i Stygge att det tagit sån tid att hitta vettiga veterinärer. Så. Jävla. Tragiskt.
Ända sen i november har jag kämpat för att få de där förbannade höftlederna behandlade. Men NÄÄÄÄÄÄÄÄÄ. Det är IIIIINGET fel på dem. Inte enligt veterinären i R-vik iaf. (Ja, ursäkta, jag vet att detta liknar smutskastning, men det är fan i mig precis så här det varit). Inget fel på några höftleder, det är bara min häst som är lite VEK. Dessutom SA jag ju att hästen inte kunde sträcka benen bakåt. Är det NORMALT??
Min kiropraktor och Lindholm trodde nog nästan jag ljög när jag sa att hästen påståtts vara vek, för hästkraken hade så jävla ont så om han hade kunnat skrika när de provocerade honom hade han gjort det.
Behandling höftleder samt muskelfästen. Det var fan i mig värt 7h resa ToR. + 4h hos veterinären. + en hel helgs seghet efter resan. + förlorad arbetsinkomst för två personer/en dag.

Det mest tragiska med detta är hur mkt det kostat, hur mkt hästen lidit i onödan och att inte veterinärer ibland tar till sig vad den som känner hästen bäst säger. För vet ni, Stygge har BETYDLIGT mindre ont i ryggen nu och dra på trissor när han till och med visade vilja att försöka sträcka benen bakåt nu. HALLE-fucking-LUJA!
Stygge blev så mallig så han inte visste vad han skulle ta vägen. Det var ungefär som "ÅH, mamma, titta, jag KAN, jag KAN!" även om han inte kunde/vågade fullt ut. Hästen har alltså inte ens kunnat sträcka benet det minsta bakåt förut.
Ett framsteg!!!! Vi är inte på låååånga vägar back on track, men vi är på väg i alla fall och det ska bli mig ett nöje att ta med kopian på förättningsunderlaget till rättviks-veterinären, där det står: BEHANDLING HÖFTLEDER B.B. Dessutom står det som symptom: "kan ej sträcka ut bakbenen".
Visst, vi alla kan göra fel, men nån måtta får det vara.
Måste snart ner och raspa tänder på Hilding (det åker jag ju inte till Tierp för) så då ska jag ta mig en sudd med veterinären. Han kanske kan se det som en lärdom. Om inte annat kan jag få sträcka på mig lite extra som faktiskt hade rätt. Men jag skäms för att jag inte åkt till Tierp tidigare. Hade sparat X antal tusen på det iaf, och ett visst mått irritation. Jag vill ju inte behöva säga dåliga saker om de nya veterinärerna i Rättvik, för på vissa sätt verkar de noggranna, men här gjorde de ett megastort misstag och så är det bara. Man måste kunna se "outside the box" även om man varit veterinär i multimånga år. Eller är det bara så att de inte känner sig bekväma med att behandla höftleder? För det är inte som att behandla en kota eller knäled direkt....
Sen om hästen blir BRA, det vet vi ju inte. Men han är redan bättre iaf. Å.B på fredag igen.

Räkningar betalar man ju inte så gärna, men vet-räkningen från Tierp ska jag med glädje betala. Den gick på 2500 spänn för 4 sprutor och dessutom avancerad behandling, bedövning, longering och böjprov. Icke heller att förglömma att de fanns färska munkar och gott-gott-i-gott-gott till hästarna! ;-)
I Rättvik fick jag pröjsa långt över 3000 för böjprov, en bedövning och 2 sprutor. Inte helt ok.
Men nåja, med mammas nordis var de noggranna och bra i Rättvik iaf.