Update

Har varit en hektiskt sista tid med mest Stygge-tid, som vanligt.

Fredag förra veckan var det Tierp-veterinärbesök igen. Höfterna var äntligen UA och det kändes skönt, även om nåt säger mig att det fortfarande är lite kvar någonstans där uppe. Nu behandlades hovlederna eftersom Stygge gått och överbelastat dessa. Det var också vanligt att hästar fick reaktioner i hovlederna efter vintern då det blir ett stummare steg för dem när de går på brodd.

Nåväl, det var hem och vila några dagar för att sedan i måndags bege oss ner till Uppsala och Ultuna djursjukhus dit vi fick en remiss på tänderna. Vi åkte ner på måndagen så fick Stygge sova över på djursjukhuset. Det var jättemysigt tyckte han, för det var myyycket halm i boxen och så fick han äta sitt egna hö och dricka vatten ur hink. SLU tog inget extra för detta utan alla patienter får sova över utan extra kostnad. På morgonen sedan utvärderade de hans natt genom att ta temp och kolla hur han skött sig med behov och mat under natten.

Det var en mycket duktig veterinär vi träffade och jag förstår varför hon som skrev remissen ville att vi skulle åka dit. Ove Wattle hette han som åtgärdade det som f.n gick att åtgärda i Stygges mun.
Han hade en kamera som han letade igenom varenda millimeter av munnen med och så fick vi se allt på en tv-monitor som visade jättetydligt varenda del av munnen. En upplevelse och jag förstår inte varför fler veterinärer investerar i en sån utrustning. Wattle sa också att anledningen till att många veterinärer missar att hästen har inpackningar är för att man helt enkelt inte kan se det om man inte har spegel eller kamera. Han verkade ofta få in hästar som såg ut som Stygge i munnen (typ). Dock hade Stygge MASSOR av hårda inpackningar som frätt hål i både tandkött och tänder. USCH! Han har under lång tid på grund av det tuggat ojämnt och det är viktigt att han nu lär sig tugga rätt så tänderna kan bli jämna.
En av de värsta sakerna var att Stygge hade en gammal lanskada. Lanerna är det tandfria område i munnen där bettet ligger. Där hade Stygge en urgröpning i benet! Alltså de har dragit honom i munnen så att han till och med fått permanenta skador på benet.
Jag har sett på bilder att de haft huvudstång på honom också. Stackare. Det betyder ju att han verkligen visat att han haft ont i munnen, men att de bara parerat det med en stång för att få honom springa rakt. Jag blir så ledsen.

Stygge fick mycket lugnande och smärtstillande under ingreppen men ändå ryckte han som sjutton när Wattle gröpte ur alla inpackningar med sin tång. Efteråt fick vi se allt med kameran igen. Det var stora hål där inpackningarna suttit. Nästa gång ska jag försöka ta kort på monitorn för det var verkligen intressant att se!
Man såg bla en del sprickor i tänderna, var det fanns karies, ja ALLT.

Kostnaden för veterinärbesöket gick på 3000 kr och även om det är  mycket pengar så var det värt varenda krona för att verkligen få en grundlig genomgång och verkligen åtgärda de problem stackaren haft.

Man märker ju nu att Stygge har lite ont fortfarande och han ska gå på Metacam i 10 dagar nu först. Sen är meningen att vi ska flourskölja honom varje dag. MEN, det verkar inte gå så bra på honom för han SVÄLJER det! Och det ska han inte göra, så vi får se hur vi gör. Han tror väl så klart han ska svälja det....

Tycker mig ändå se att han tuggar mer noggrant redan så jag hoppas han känner att han kan använda mer av munnen redan.

Nej. Nu dags att sova!

Kommentarer
Postat av: Frieda

You're back, jippie! Skönt att det går framåt med Stygge! Men fy för lanskadan, vissa människor borde skjutas!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback