Langos!

Det går alldeles utmärkt att göra såna hemma! Man kan antingen göra de i fritösen eller i stekpannan om man nu inte har någon fritös. Det blir självklart godast när de får friteras på riktigt vis i en fritös.

Langos

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kall, kokt potatis
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakningen
olja (till friteringen)

Vitlöksoljan som ska penslas på:
4 stor vitlöksklyftor
1 dl solrosolja, eller annan neutral olja

Rör ut jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet.

Riv den kokta potatisen fint.
Blanda mjöl och salt och rör sedan ner potatisen.
Häll i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg.

Jäs i 40 minuter

Ta upp degen på mjölat bord och dela i 16 delar.
Varje del ska formas rund för att sedan plattas ut.
Jäs i 10 minuter


Hetta upp olja till 180 grader och fritera bröden.

Om man gör i stekpanna så får man hålla lite koll på när man ska vända bröden. Det beror lite på tjockleken på bröden.

Pensla med vitlöksoljan och låt svalna på
galler med hushållspapper under. ( Det blir väldigt kladdigt annars)

När själva bröden är klara har man själv på det man vill ha.
Det vanligaste är gräddfil, riven ost, rödlök, svart kaviar, räkor eller köttfärs.
Bara fantasin sätter gränsen!


 


 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback