Langos!
Det går alldeles utmärkt att göra såna hemma! Man kan antingen göra de i fritösen eller i stekpannan om man nu inte har någon fritös. Det blir självklart godast när de får friteras på riktigt vis i en fritös.
Det vanligaste är gräddfil, riven ost, rödlök, svart kaviar, räkor eller köttfärs.
Bara fantasin sätter gränsen!
Langos
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kall, kokt potatis
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakningen
olja (till friteringen)
Vitlöksoljan som ska penslas på:
4 stor vitlöksklyftor
1 dl solrosolja, eller annan neutral olja
Rör ut jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet.
Riv den kokta potatisen fint.
Blanda mjöl och salt och rör sedan ner potatisen.
Häll i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg.
Jäs i 40 minuter
Ta upp degen på mjölat bord och dela i 16 delar.
Varje del ska formas rund för att sedan plattas ut.
Jäs i 10 minuter
Hetta upp olja till 180 grader och fritera bröden.
Om man gör i stekpanna så får man hålla lite koll på när man ska vända bröden. Det beror lite på tjockleken på bröden.Pensla med vitlöksoljan och låt svalna på
galler med hushållspapper under. ( Det blir väldigt kladdigt annars)
Det vanligaste är gräddfil, riven ost, rödlök, svart kaviar, räkor eller köttfärs.
Bara fantasin sätter gränsen!
Kommentarer
Trackback