TGIF!

Äntligen fredag!
Fredagen den 13:e dessutom! Vi får väl se om oturen slår till eller om jag har turen med mig när pokergänget träffas för det månatliga mötet. ALLA kan ju inte ha otur en dag som denna. :-)
Hästarna betar - premiären var förra helgen och det SJUKT tidigt! Och då är gräset redan långt! Tänk vad pengar man sparar när hästarna kan gå och äta av det som finns på marken istället för hö. Kanon!

Nu ska jag hejja på Sverige lite och imorrn får vi väl fortsätta göra det?

Aftonbladet fick ta min ilska...

Det händer rätt ofta att man stör sig på saker som kvällblaskorna skriver. Allt som oftast orkar man dock inte bry sig mer än att man suckar och sedan glömmer skiten som står. Nu håller ju Aftonbladet dock på med en artikelserie om den svenska skolan och senaste "scoopet" är FUSKET inom skolan gällande de nationella proven. Fusk och alldeles för mycket hjälp under provtid förekommer säkerligen, det säger jag inget om, men när Aftonbladet publicerar felaktiga formuleringar som är direkta faktafel så blir jag upprörd.

I detta fall hade Aftonbladet skrivit om hur eleverna fick hjälp genom att i förväg få träna  "med väldigt likvärdiga uppgifter", som de uttryckte sig. Det tolkar jag som att eleverna får träna på den typ av uppgifter som förekommer på ett nationellt prov. Detta är helt i sin rätt då Skolverket publicerar gamla nationella prov som man SKA kunna öva på. Det är liksom tanken.
Därför mailade jag de ansvariga journalisterna och delade med mig av min åsikt om att de helt enkelt inte kunde smutskasta skolan genom att påstå att helt tillåtna medel enligt dem är fusk.
Jag fick svar från båda journalisterna som försvarade sig med att det inte var så de menade utan att de menade att elever helt enkelt FICK de senaste nationella proven i förväg så att de automatiskt skulle kunna dem under skrivdagen. Helt sjukt, men säkert sant. Dock var ju inte detta vad Aftonbladet skrev så svenskläraren i mig fick lov att ge en lektion i att uttrycka sig korrekt.
Likvärdiga uppgifter betyder INTE samma uppgifter utan andra men med samma utformning. Menar man SAMMA uppgifter så skriver man samma uppgifter. Likvärdiga uppgifter = tillåtna enligt Skolverket, dvs ej fusk. Samma uppgifter = strängt förbjudet enligt Skolverket, dvs fusk.
30 sekunder senare löd formuleringen i deras artikel:
"
Det handlar om att ge hjälp under proven, liksom att hjälpa med att träna i förväg med samma uppgifter"

Man kan tycka att det var skit samma, men ett sånt litet språkfel kan skapa stor uppmärksamhet och hets med tanke på den granskning skolan är  utsatt för idag. Och hur fan många läser inte Aftonbladet? ;-)